HTML

2009.05.27. 14:01 yerico1

Nagykozár és Kozásmisleny

A két település összehasonlítása adja magát. Légvonalban pár kilométer a távolság, de időben és térben mindez végtelenül távolinak tűnik. Az első különbség adott, Nagykozár faluközség, Kozármisleny város.

Nagykozárt a vezetőség igyekszik megtartani azon a szinten, amin a falvak kb. a 80-as években tartottak. Nem szükséges oda semmiféle úri huncutság, mint rendes bolt, ami emberi időben tart nyitva, nem pedig fél négyig. Nem szükséges oda semmiféle ipari vagy kereskedelmi létesítmény, hiszen az zavarhatja a csendet. Tény, a csend adott. Sokaknak ez tetszik. Sok embert kifejezetten nem zavar, ha egy kiló kenyérért is 5 km-t kell autóznia. Tény, vannak ilyen emberek, lehet, nem is kevesen. Ők azok, akik a 30-as éveiket éppen elkezdik taposni. Ez a réteg a tehetősebb középosztálybeli fiatal generáció, akik újépítésú ingatlant vásároltak a faluban, és ők alkotják a kertvárosi rész lakosságát egy részét. Az idősebb generáció a falu régi részén lakik főleg. Nekik ez azért nem probléma, mert vagy autóval nem rendelkeznek, vagy már nem tudják hajtani.

A többség azonban dolgozik. Azok bejárnak Pécsre, este rohannak haza, óvodás, iskolás gyerekekkel felpakolva éppen azon törik a fejüket, hogy mit is egyenek este. Ilyenkor jön az ötlet, boltba kell menni. Hova? Nagykozárban nem lehet, marad mondjuk Pécs. Majdnem útba esik, tehát nem sok kitérő.  Ez akár még jó is lehetne...

Azonban általános tapasztalat, hogy azok a szülők, akiknek a gyerekeket Pécsre kell hordani iskolába, egy idő után inkább visszaköltöznek a Városba, azaz Pécsre. A drágább ingatlant kompenzálja, hogy csak 1 autót kell fenntartani, az utazás a munkahelyre rövidebb, az iskolaválaszték bővebb és kaliberekkel jobb színvonalú. Ezeket a lakosokat veszíti el a falu.

Ezzel elveszít egy jelentős jövedelemforrást is. Egyfelől elveszíti a helyileg fizetett adókat. Ez a kisebb baj. Elveszíti az SZJA bevételének egy részét. Ez már komolyabb érvágás. Ha volt vállalkozása a visszaköltözőnek, akkor elveszik azon cégek adója is. De a legfontosabb, a falu jövőjének egy része, a fiatal lakossága is elveszik. Jelen időkben, amikor a falvak vérre menő harcot folytatnak a fiatal és tehetős lakosokért, akkor ez suicid hajlamot feltételez.

Ezzel szemben Kozármisleny igyekszik megtartani a lakosait. Nyújtja az elégséges szolgáltatásokat, mint boltok, rendelő, és rendelkezik BÖLCSŐDÉVEL. Aki kisgyerekes, az tudja, hogy ez mekkora érv tud lenni. Kozármisleny bővíti az óvodát, iskolát, bölcsődét, Nagykozár inkább szintentart, ezzel is kényszerítve a lakóit, hogy minél több szállal kötődjenek Pécshez.  Nagykozár lakosszámstoppot tart, és 2000 körül maximalizálja a létszámot. Kozármisleny inkább fejlődik.  A helyes úton nem kell sokat gondolkozni, az első a biztos út a halálba, a második az esély a túléléshez.

Sokan mondják, hogy Kozármisleny zsúfolt és zajos. Lehetséges, de mihez képest? Nagykozár valóban szellősebb, nagyobbak a telkek. Hogy kinek számít, hogy 800 vagy 1000 m2 egy telek, azt hagyjuk. Tényleg zsúfolt Kozármisleny? A fenét az. Az északi lakótelep zsufis, de nem csak abból áll Misleny. A polgármesteri hivatal környékén csendes, és nyugis részek vannak, és nem csak ott. Nem kell az új részen házat venni.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nagykozar.blog.hu/api/trackback/id/tr931146744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása